11 Maj ALLMÄNNA KONST- OCH KULTURHISTORISKA VISNINGAR PÅ AVRÄTTNINGSPLATSER UNDER MAJ MÅNAD

Möt konsten och ta del av historien på några av Gävleborgs tidigare avrättningsplatser under en rad visningar runt om i länet under maj månad.

Desirée Kjellberg från Sveriges Fängelsemuseum och Erik Anderman från Kulturutveckling Region Gävleborg berättar vid respektive klockslag om platsernas svåra historia och visar konsten. Samling sker vid informationsskylten som finns utplacerad på alla platser.

Efter varje visning stannar vi som vill kvar och samtalar. Ta gärna med kaffetermos och fika! Observera att tillgängligheten på vissa ställen är svår.

LÖRDAG 20 MAJ

Kl 13.00 Hedesunda avrättningsplats. Visning av Erik Rasks gestaltning “AOD”.
Kl 15.00 Avrättningspaltsen vid Trekanten. Visning av Conny Karlsson Lundgrens gestaltning “Rum för undantag (svarta speglar)”.

SÖNDAG 21 MAJ

Kl 11.00 Avrättningsplatsen vid Norrbo bro. Visning av Nadine Byrnes gestaltning “Blottläggning”.
Kl 15.00 Häxmyran i Ovanåker. Visning av David Larssons gestaltning “Häxmyran 1673 – 2017”.

SÖNDAG 28 MAJ

Kl 11.00 Galgbacken på Mostigshällarna. Visning av Anna Asplinds gestaltning “Kommer himlen alltid att vara blå?”. Verket är en ljudinstallation som förmedlas genom en app. Ta med egna hörlurar och en fulladdad smartphone.
Kl 14.00 Avrättningsplatsen vid Domarstenarna. Visning av Sebastian Mügges gestaltning “One death is a tragedy, one million is a statistic”.

Visningarna är en del av projektet Gränsland, Mellanrum, Avgrunder, ett konst- och kulturarvsprojekt om tidigare avrättningsplatser i Gävleborgs län. I länet finns över 40 tidigare avrättningsplatser där statliga avrättningar skett fram 1859.  På 6 av dessa står under 2017 tillfälliga konstnärliga gestaltningar, skapade av 6 konstnärer på uppdrag av Sveriges Fängelsemuseum och Kulturutveckling Region Gävleborg.

Läs mer om konstnärerna, platserna och projektet  GRÄNSLAND, MELLANRUM, AVGRUNDER, på www.avrattningsplatser.se