BUSSTUR TILL GÄSTRIKLANDS AVRÄTTNINGSPLATSER 4 OKT

13 Sep BUSSTUR TILL GÄSTRIKLANDS AVRÄTTNINGSPLATSER 4 OKT

Upplev en spännande endagstur till avrättningsplatser i Gästrikland i samarbete med Föreningen Norden Sandviken.

Fram till 1877 avrättades dödsdömda i Sverige offentligt, en del av den svenska historien som nästan blivit glömd och förträngd. Avrättningen skedde med yxa och ofta fanns både barn och vuxna i publiken.

Desirée Kjellberg, intendent på Sveriges Fängelsemuseum visar oss under en dag runt på några av Gästriklands 16 identifierade avrättningsplatser som användes från 1600-talets slut fram till 1859. Hon har sedan 2015 arbetat med de offentliga avrättningsplatserna i Gävleborgs län och kommer under rundturen låta åhörarna möta flera av de dödsdömda människorna och ta del av de fruktansvärda övergrepp som skedde på platserna. Hon kommer även att berätta om det arbete som gjorts på platserna och om sommarens arkeologiska undersökningar.

Besökställen är Ovansjö avrättningsplats, Trekanten, Hedesunda/Östervåla avrättningsplats och Årsunda/Wahlbo avrättningsplats.

Avresa från Sandvikens resecentrum hållplats A kl 9.00, hemkomst ca 16.00. Lunch vid PRO:s folkhögskola i Gysinge (ingår i priset).

Pris för medlemmar i Sandvikens Nordenförening 500:- inkl lunch.
Pris för övriga 600:- inkl. lunch.
Sista anmälningsdagen är 20 september.

Efter anmälningstidens slut kommer du att få en bekräftelse på din plats samt betalningsanvisningar.

Anmälan:
Desirée Kjellberg 026-65 44 30