FAMILJEN GRüNEWALD PÅ FÄNGELSEMUSEET, FÖREDRAG & SAMTAL 1 OKT KL 17.00

08 aug FAMILJEN GRüNEWALD PÅ FÄNGELSEMUSEET, FÖREDRAG & SAMTAL 1 OKT KL 17.00

”Främling” hette det i tidningarna för hundra år sedan. Eller ”oriental”, ”österlänning” och så vidare – men inte ”invandrare” som vi säger i dag. Isaac Grünewald var Främlingen nr 1 i tidningsspalterna på 1910- och 20-talen. Han hade alltid någon ny utställning eller en ny skandal på gång, men blev aldrig recenserad som ”konstnären” Grünewald, utan som ”orientalen” eller ”semiten” och så vidare. Ordet jude var tabu, så det användes inte. Men av Sveriges då 5000 judar var Grünewald med sin kroknäsa, sina svarta, arga ögonbryn och sitt överbett den som långt oftare än någon annan blev föremål för karikatyrer i tidningarna.

I samband med Gävles Minoritetsvecka gästas Sveriges Fängelsemuseum av Bernhard Grünewald, som har skrivit boken “Orientalen” om den offentliga bilden av hans farfar Isaac. Bernhard kommer att visa bilder och berätta om när Isaac satt en månad i fängelse 1926. Det blir en dialog med Bernhards mor AnnBritt Grünewald, som är pensionerad fängelsechef från Österåkeranstalten.

Boken ”Orientalen – Bilden av Isaac Grünewald i svensk press 1909-1946” kommer att finnas till försäljning på plats.

Plats: ”Teatern”, Sveriges Fängelsemuseum/Kulturhuset Gävle, Hamiltongatan 1.

Fri entré. Ingen föranmälan.

Evenemanget är ett samarbete mellan Sveriges Fängelsemuseum, Länsstyrelsen Gävleborg, Gävle kommun och ABF Gästrikebygden.