FÖREDRAG I GÄSTRIKE HAMMARBY, 1 AUGUSTI

19 Jun FÖREDRAG I GÄSTRIKE HAMMARBY, 1 AUGUSTI

AVRÄTTNINGSPLATSER I GÄSTRIKLAND

Den sista offentliga avrättningen i Gästrikland skedde i Årsunda socken år 1859, avrättningsmetoden var yxa och publiken bestod av både vuxna och barn. I Gästrikland finns ytterligare ca 15 avrättningsplatser och galgbackar, platser som länge varit nästan helt bortglömda men där hemska statliga övergrepp skett. Under ett par års tid har Sveriges Fängelsemuseum tillsammans med Region Gävleborg i konst-och kulturarvsprojektet ”Gränsland, mellanrum, avgrunder,” tillsammans med lokalbefolkning och konstnärer identifierat och fördjupat sig i dessa platser. Projektledare Desirée Kjellberg från Sveriges Fängelsemuseum berättar om projektet, om avrättningsplatserna i Gästrikland och deras historia. Föredraget är ett samarbete med Stiftelsen Gamla Stenhuset.

Plats:
Gamla Stenhuset – Gästrike Hammarby