KÅKLÅTAR, FÖREDRAG MED DAN LUNDBERG 10 SEPT KL 18

02 aug KÅKLÅTAR, FÖREDRAG MED DAN LUNDBERG 10 SEPT KL 18

Forskaren och författaren Dan Lundberg kommer till Sveriges Fängelsemuseum för att berätta om ”Kåklåtar”, en bok om fängelsevisor men som också ger en bild av hur människor i utsatta situationer kan använda musik för att skapa sammanhang och tillhörighet. Under föredraget kommer Dan Lundberg även att låta oss höra exempel på musik som omtalas i boken.

Kåklåtar blev ett begrepp på 60- och 70-talet när Svenskt visarkiv dokumenterade sånger på svenska fängelser. En omtalad LP kom ut under perioden. Från att ha varit en undanskymd genre i fängelsemiljöns avskildhet blev kåklåtar en offentlig angelägenhet och en del i den politiska kampen för bättre villkor inom kriminalvården.

Föredraget är en del av programserien ”Musik & Murar” och kommer att äga rum i lokalen ”teatern” i gamla cellfängelset som idag är Kulturhuset Gävle och Sveriges Fängelsemuseum. Föredraget sker i samarbete med ABF Gästrikebygden. Ingen föranmälan behövs. Fri entré.