RUNDTUR TILL KONSTEN PÅ AVRÄTTNINGSPLATSERNA 7 – 8 SEPTEMBER

23 Aug RUNDTUR TILL KONSTEN PÅ AVRÄTTNINGSPLATSERNA 7 – 8 SEPTEMBER

I projektet GRÄNSLAND, MELLANRUM, AVGRUNDER, har Sveriges Fängelsemuseum tillsammans med Region Gävleborg engagerat allmänheten i länet för att identifiera och utforska tidigare avrättningsplatser i Gävleborg.

Sju samtidskonstnärer anlitades, sex med uppdrag att skapa tillfälliga konstnärliga gestaltningar på sex tidigare avrättningsplatser i länet.

Följ med på en resa 7 – 8 september genom Gävleborg då vi besöker varje plats och upplever konsten tillsammans. På torsdagen besöker vi platserna i Hälsingland och på fredagen platserna i Gästrikland. För att ta oss runt avgår en buss från Sveriges Fängelsemuseum båda dagarna. Torsdagen den 7 september stannar bussen även på Söderhamn resecentrum.

Ciceroner under dagen är Sveriges Fängelsemuseums intendent Desirée Kjellberg samt konstkonsulent Erik Anderman från Kulturutveckling Region Gävleborg.

Observera att tillgängligheten på vissa ställen är svår och då bussen inte kan åka ända fram överallt måste vi bitvis gå till fots, både på kortare vägsträckor och i skog. Vid dåligt väder rekommenderas stövlar och varma kläder.

Kostnad för bussturen är 100 kr per dag och då ingår lättare lunch samt eftermiddagsfika. Bussen har begränsat antal platser. Maila din bokning till Desirée Kjellberg: desiree[at]fangelsemuseet.se. Betalning sker efter bokningen och när vi sett att betalningen kommit in får du en bekräftelse på din plats i bussen.

Det går bra att följa med under bara en dag.

PROGRAM TORSDAGEN 7 SEPTEMBER

9.00 Avfärd från Sveriges Fängelsemuseum, Hamiltongatan 1, Gävle

10.00 Upphämtning Söderhamn resecentrum

10.30 Galgbacken på Mostigshällarna. Vi tar del av Anna Asplinds gestaltning “Kommer himlen alltid att vara blå?”. Verket är en ljudinstallation som förmedlas genom en app. Ta gärna med egna hörlurar och en fulladdad smartphone.

11.15 Lunch. På Mostigshällarna tänder vi upp för korvgrillning.

13.00 Avrättningsplatsen vid Norrbo bro. Vi tar del av Nadine Byrnes gestaltning “Blottläggning”.

16.00 Häxmyran i Ovanåker. Vi tar del av David Larssons gestaltning “Häxmyran 1673 – 2017”.

17.30 Avsläpp Söderhamn resecentrum

18.30 Avsläpp Sveriges Fängelsemuseum

PROGRAM FREDAGEN DEN 8 SEPTEMBER

10.00 Avfärd Sveriges Fängelsemuseum, Hamiltongatan 3, Gävle.

10.30 Avrättningsplatsen vid Domarstenarna. Vi tar del av Sebastian Mügges gestaltning “One death is a tragedy, one million is a statistic”.

12.00 Lunch. Plats ännu ej bestämd.

13.30 Trekanten. Vi tar del av Conny Karlsson Lundgrens gestaltning “Rum för undantag (svarta speglar)”.

15.30 Hedesunda avrättningsplats. Vi tar del av Erik Rasks gestaltning “AOD”.

17.00 Avsläpp Sveriges Fängelsemuseum