FÖREDRAG – HÄXPROCESSERNA I GÄVLEBORGS LÄN 18 APRIL & 24 APRIL

13 mar FÖREDRAG – HÄXPROCESSERNA I GÄVLEBORGS LÄN 18 APRIL & 24 APRIL

Den 6 mars 1675 halshöggs 5 kvinnor i Gävle och brändes därefter på bål, dömda för trolldom och för att ha fört barn till Blåkulla. Avrättningarna i Gävle var början på slutet av ”det stora oväsendet” som startat 7 år tidigare, år 1668, i Dalarna och som ett par år senare kom till Gävleborgs län. När oväsendet kom till Gävle pekades prästfrun Katarina Bure ut som den allra farligaste trollpackan.

Hör Desiree Kjellberg, intendent på Sveriges Fängelsemuseum i Gävle, berätta om häxprocesserna i Gävleborgs län som pågick 1672 – 1675.

Föredraget sker den 18 april klockan 15.00 och den 24 april kl 17.00 på nedre våningen i Kulturhuset Gävle/Sveriges Fängelsemuseum, Hamiltongatan 1. Föredraget är ett samarbete mellan Sveriges Fängelsemuseum och ABF Gästrikebygden.

Föredraget har fri entré.