Museets historia

1984: Fängelsemuseet i Gävle

Kriminalvårdaren Sture Swing och Kriminalvårdsinspektör Birger Lindroos, började i slutet av 1970-talet att samla in föremål från Gävleanstalten då det blev tal om nedläggning.

I Slottshäktet, där Kriminalvården då hade sitt regionkontor, fick Birger Lindroos iordningställa ett litet museum som öppnade 1984. I samma lokaler visar vi idag vår utställning ”Androm till Skräck och varnagel”.

1994: Gamla fängelset räddas

Efter nedläggningen av Gävleanstalten i det Gamla fängelset 1986, fanns planer om att riva byggnaden.

En av de drivande krafterna mot detta var bland annat Birgitta Bohlund, som tillsammans med landshövdingen Lars-Eric Ericsson och landsantikvarien Peder Mellander arbetade för att byggnadsminnesförklara byggnaden. 

När ägaren av byggnaden motsade sig byggnadsminnesförklaringen tvångsinlöste staten till slut fängelset. Idag förvaltas byggnaden av Statens Fastighetsverk.  

 

2001: Föreningen bildas

År 2000 samlades krafterna igen, denna gång för att rädda Fängelsemuseet då Birger Lindroos på grund av ålder behövde dra ner på sitt engagemang. Även denna gång var det Birgitta Bohlund som blev drivande och tillsammans med bland andra etnologen Katarina Kallings lyckades hon rädda museet från nedläggning. 

2001 bildades den ideella föreningen ”Fängelsemuseet i Gävle” som året därpå övertog driften av museet. Katarina Kallings anställdes och blev verksamhetsansvarig för museet. 

På fotografiet syns styrelsen för år 2003, tillsammans med projektgruppen för utställningen ”Hotell Hamilton”. På främre raden, första kvinnan i rött från vänster, ser vi Birgitta Bohlund, och bredvid henne i mitten Katarina Kallings. 

 

2004: Museet öppnar!

2004 invigdes den första utställningen ”Hotell Hamilton” i Gamla fängelset, och året därpå ”Androm till skräck och varnagel” i Slottshäktet. 

2006 bytte museet namn till Sveriges Fängelsemuseum.

2010 fick vi det formella ansvaret för Kriminalvårdens historiska samlingar.

När föreningen fyllde 10 år 2011 så samlades de första 10 årens tidningsurklipp och fotografier ihop till en minnestidskrift. Läs den här som pdf.

Ett museum i två gamla fängelser!

Ta ett steg in i historien och fördjupa dig i de dramatiska berättelserna från Sveriges straffhistoria. Upptäck ett kulturarv som många har försökt gömma och glömma.