Utställningar & projekt

Utställningar

Sveriges Fängelsemuseum har utställningar i två äldre fängelsebyggnader, Slottshäktet och Gamla fängelset. I utställningarna får besökaren följa utvecklingen av fängelseväsendet i Sverige. Här möter du fångar från förr och får ta del av deras levnadsöden. Med historiska och moderna perspektiv på frihet, straff, och rättvisa  belyses viktiga frågor om hur samhället behandlar sina medlemmar.

Androm till skräck och varnagel

I slottshäktet från 1732 får du uppleva den tid i Sverige då vi hade offentligt verkställda skam- och kroppsstraff. Möt fångar från det förgångna och känn deras ångest och vanmakt. Missa inte att titta ner i den underjordiska fånghålan från 1553 som var det allra första fängelset på platsen.

Hotell Hamilton

En av de största reformerna på 1800-talet, var beslutet att bygga cellfängelser för frihetsberövade straff. Straffet var liktydigt med isolering dygnet runt, under total tystnad i upp till två år.  Namnet på vår utställning är det samma som ”smeknamnet” på fängelset fram till dess att det stängde 1986. 

Joe Hill Visitor Center

På entréplanet i Gamla fängelset hittar du Joe Hill Visitor center, som hålls öppet av oss på fängelsemuseet under våra öppettider.

Joe Hill Visitor Center berättar om arbetarkämpen, vissångaren och ikonen Joe Hill, född i Gävle 1879 som Joel Hägglund och avrättad i Utah, USA, 1915. 

Läs mer

Projekt

I projektform utforskar vi olika ämnen inom vårt verksamhetsområde. Dessa projekt mynnar ofta ut i rapporter, utställningar eller gestaltningar av olika slag. Här har vi samlat några av dessa, med länkar till delar av det projektet resulterat i.  

Skuggsidor

Projektet "Skuggsidor - självbilder, juridiska platser och berättelser från marginalen i Hälsingland" drevs under 2022 av Sveriges Fängelsemuseum, med stöd av Region Gävleborg.

En total tvärnit liksom.

Projektet "En total tvärnit liksom" drevs under 2022 av Sveriges Fängelsemuseum. Projektet blev en utställning och en radioteater. Radioteatern kan du lyssna på HÄR. Utställningen visas på Roslagens museum i Norrtälje under vintern 2024-2025. LÄNK.

Frivårdens minnen

Tillsammans med Kriminalvårdens kamratförening samlade vi under 2022 in minnen från kriminalvårdare som varit verksamma inom frivården. Projektets resultat samlades i en rapport, som du kan ta del av HÄR. Finansieras med stöd från Riksantikvarieämbetet.

Avrättningsplatser

Projektet "Skuggsidor - självbilder, juridiska platser och berättelser från marginalen i Hälsingland" drevs under 2022 av Sveriges Fängelsemuseum, med stöd av Region Gävleborg. Läs projektets slutrapport HÄR. Läs även i projektets blogg Skuggsidor - berättelser från marginalen i Hälsingland.

Tillfälliga utställningar

Vi har ofta en eller två mindre och tillfälliga utställningar, som komplement till våra basutställningar. Vissa av dem återkommer år efter år vid speciella tillfällen, som exempelvis utställningen ”Jul på fängelset”.

En populär utställning som vi försöker ha framme ofta är ”Känn på historien”, där barn i alla åldrar får testa och känna på kriminalvårdens kulturarv. Som att såga i galler med en såg gjord av en galge.