Tavla med hand och fotfängsel, anstalten Kristianstad C

Någon har för länge sedan monterat olika modeller av transportfängsel på en tavla. Till vänster ser vi läderinfattad hand och fotfängsel som användes vid fångtransporter under 1800-talets andra hälft. ”Användes fordom även vid bestraffning genom att länken fastnaglades i vägg”, kan vi läsa på den handskrivna skylten. Till höger ser vi så kallade skruvbojor.

Alla anstalter vi besökt under åren har haft ett ”kuriosakabinett”, ofta ett skåp där anställda sparat speciella föremål. Ofta innehåller det pokaler från idrottsevenemang, äldre arbetsredskap som ovan nämnda transportfängsel, dragur eller äldre uniformsdetaljer som mössmärken och axelklaffar. Det finns ofta en särskild hylla med uppfinningsrika beslag – kanske en itudelad tennisboll som en gång fyllts med knark och kastats över muren eller tatueringsmaskiner gjorda av rakapparater, tejp, kulspetspennor och teskedar.

När vi besökte anstalten Malmö i våras mötte vi två nyanställda vårdare som stod och pratade om innehållet i en av de glasmontrar som fanns i administrationslokalerna. ”Dom här får ni inte ta med er, det här är ju kul för oss som är nya!”. Det gjorde vi inte heller. Historiska föremål och berättelser är fantastiska nycklar till kunskap och gemenskap – en ovärdelig resurs för en arbetsplats.