Hittat på Hamilton

När gamla cellfängelset i Gävle totalrenoverades åren 2000 – 2003 kom en hel del föremål fram i ljuset igen, som tidigare legat dolda under golvplankor eller i ventilationskanaler. Föremålen du ser på bilden har hittats i samma cell.
Många av tingen på bilden är spår från arbetsdriften. Tygbitar, trådnystan, trådrullar, skosulor, klackjärn, verktyg … Under många år fick de intagna arbeta med skrädderi och skomakeri i cellerna. Här finns också vardagliga ting, som en tub Stomatoltandkräm och en rakborste. Samt två ovala snusdosorna av märket Ettan, det tomma cigarettpaketet av märket Bill och tändsticksaskar. Det finns också en vikt loppa, möjligtvis vikt av tidens hårda toalettpapper samt resterna av ett trasigt egentillverkat schackspel, i träfärg och blyertsgrått, noggrant färglagt. En tager vad en haver!

Föremålen är sannolikt från perioden 1913 – 1953, då Gävlefängelset var straffängelse för i huvudsak unga pojkar. Det är vardagliga spår av liv, som glömts bort och dolts av varje lager renovering som tillkommit. När vi öppnar en låda som denna kommer historien nära.